Läkemedel och biverkningar

Den nya behandlingen mot hepatit C påverkar alla olika. Många känner knappt inget alls, andra får svåra biverkningar.  Vi ber därför om ursäkt för att vi i vår folder uppgett att behandlingen mot hepatit C i det närmaste är biverkningsfri.  Det stämmer nämligen inte för alla. En del får av till exempel Epclusa frossa, yrsel, mag-och tarmproblem, depressioner, mardrömmar med svår ångest. En del vågar inte ens köra bil eftersom de blir glömska och snurriga i huvudet.  Andra känner på sin höjd av en lätt huvudvärk, och ingenting annat.  Varför ett och samma medel drabbar människor olika verkar än så länge oklart. Samtliga läkemedel mot hepatit C är nya och inte riktigt testade ordentligt.

Förr fanns bara interferon och ribavirin, en hästbehandling som gav svåra biverkningar för alla. Fördelen med de nya läkemedlen är att det finns andra preparat att välja mellan. Får du för mycket biverkningar be därför din läkare om hjälp med att hitta ett annat preparat.

Anmäl biverkningar till din läkare och till Läkemedelsverket:

https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Att-anvanda-lakemedel/Biverkningar/

https://lakemedelsverket.se