Han reste till Indien och köpte Harvoni (Sofosbuvir och Ledipasvir)

Simon är en av föreningens medlemmar vars levervärden var alldeles för bra för att han skulle komma ifråga för den nya behandlingen. Han tog saken i egna händer och åkte till Indien i februari och köpte Harvoni. Här är hans berättelse:

Hej!

Först tänkte jag köpa Harvoni på nätet. Men efter kontakt med två nätapotek som båda svarade att de inte skickar medicinen till Sverige valde jag att åka till Indien.

Första veckan i februari var jag i Mumbai och köpte Hepcinat-LP (Harvoni i Sverige) tillverkat av NATCO Pharma Limited. Medicinen tillverkas på licens från Gilead och är laglig i Indien. Den godkändes av Indiska läkemedelsverket i början av december och blev i praktiken tillgänglig strax efter årsskiftet. Jag noterade i sammanhanget att det fanns en medicin som enbart hette Hepcinat utan LP på slutet. Den innehöll endast Sofosbuvir men INTE Ledipasvir.

Det var inte svårt att få tag på recept och medicin i Indien. Det tog tre dagar men det borde bara tagit två. Det var diverse förvecklingar och cirkus på vägen men inget konstigt eller farligt.

Priset för en burk med 28 piller var 25 000 Rs. För en 12 veckors kur behövs tre burkar vilket kostar 75 000 Rs (10 500 kr), vilket kan jämföras med de 430 000 kr som Harvoni kostar på svenska apotek.

Var medicinen laglig att ta in i Sverige? Av Tullverkets hemsida framgick att man får ta in utländsk medicin för upp till tre månader för personligt bruk. Men man bör ha med sig ett indiskt recept från en läkare och kvitto från ett fysiskt apotek i Indien.

Någon hjälp från svensk sjukvård fick jag inte under medicineringen. Behandlingen regleras av ”Nationellt ordnat införande” vilket innebar att det ser lika ut i hela landet.

Det stora problemet under min självmedicinering var HCV-RNA (virusprovet) som ska tas några gången under behandlingen. Virusnivån ska vara noll fyra veckor efter behandlingsstart.

Infektion på Östra i Göteborg vägrade ta ett virusprov, inte ens om jag betalade själv. Jag undersökte privata alternativ men lyckades inte hitta några. Testet görs endast på några få mikrobiologiska lab i Sverige och någon privat väg dit in fann jag inte. Till slut blev det London dit jag reste den 21 mars. Virusprovet kostade 450 pund (5 294 kr).

Provsvaret en vecka senare visade att jag var virusfri! Vilket var en helt fantastisk och underbar känsla!

Hälsningar

Simon

Ursprungligen publicerat 2016-04-28.