Medlemsmöte på Läckö slott

Det pampiga Läckö slott med vallgraven i förgrunden

Lördag 12 maj åkte föreningen på en härlig tur till Läckö slott. Först tog vi en guidad rundtur inne i det pampiga slottet vars äldsta delar är från 1200-talet. Vi passerade fina salar med vackra väggmålningar från 1500-talet.

I trapphusen låg herrskapets utedass. Man förstår att i forna tider var människor inte lika pryda som idag inför ett toalettbesök. Inget fick heller gå till spillo och därför bökade i forna tider grisar nere på marken under dassen.
Vi avslutade den trevliga dagen med en god fika på ett fint café vid Vänerns strand.

Guiden berättar om de dekorativa väggmålningarna från 1500-talet.

 

Ett av slottets utedass.
Högt upp på slottsväggen sticker ett av utedassen ut. På marken nedanför bökade förr i tiden grisar.